Grafológia, kézíráselemzés - Hellner Krisztina grafológus honlapja - Grafoportál
 
 
 
 Grafo-teszt

 Hasznos

       Kapcsolat

         Linkajánló

      Kérdése van?

Belépés
 

 A grafológiáról


 

 Mi a grafológia? 
A grafológia görög eredetű szó, mely a grafo (=írás), valamint a logosz (=tudomány) szavak összetételéből keletkezett, jelentése: írással foglalkozó tudomány. Tárgya az ember által létrehozott -tehát nem géppel alkotott -grafikum: rajz, firka, de leginkább a kézírás.

 
A grafológia tudománya  képes arra, hogy a kézírás alapján átfogó képet alkosson a grafikumot létrehozó ember személyiségéről.
A grafológus szakember a kézírás egyéni jellegzetességeit vizsgálja, s a tanult sztenderdtől való eltérések alapján von le következtetéseket a személyiségre nézve. Az íráselemek nagysága, egymáshoz és az írástömb egészéhez viszonyított aránya, elhelyezkedése, az őket létrehozó mozdulat iránya, sebessége, nyomatéka stb., információval szolgál az író személy gondolkodás- és munkamódjáról, energiakészletéről, érzelemvilágáról, valamint önmagához való viszonyáról. 
 
"A betű mutatja a lelket, aki betűkkel ír, az valósággal benyomja  ezekbe lelkének képét,  mi tehát az írás által megismerhetjük az írónak a lelkét." (Phalerensi Demetrius athéni szónok, Kr.e. 4. sz.)

Mire jó a grafológia?
Az írás mozgás, pontosabban úgynevezett finom mozgás, mint gesztusaink, mimikánk stb., s mint ilyen, a konkrét üzenet, tartalom mellett rengeteg plusz információ átadására képes. Akárcsak például testtartásunk, vagy beszélgetéseinket kísérő mozdulataink, az íráskép is közvetíti hangulatinkat, érzelmeinket, pszichés tempónkat, energiakészletünket stb., csak tudni kell a "sorok között olvasni".
A grafológia igen hatékony eszköz a személyiség feltérképezése során. Segítségével bonyolult pszichológiai vizsgálatok, tesztek nélkül  kaphatunk képet a kézírás készítőjének mentális képességeiről, energiakészletéről, munkamódjáról, szociabilitásáról, érzelmi életéről és önmagához való viszonyáról.  De mit is takarnak ezek a fogalmak?

-Mentális képességek: gondolkodásmód, gondolkodás sebessége, gondolkodás rugalmassága, információkra való nyitottság, tanulékonyság, érdeklődés, problémamegoldás, kreativitás, fantázia  stb.
-Energiák, munkamód: energiakészlet, energiafelhasználás, kitartás, céltudatosság, tervszerűség, precizitás,vezetői képességek stb.
-Szociabilitás: társas igények, alkalmazkodás, kapcsolatteremtési készség, kötődés, függetlenségi igény, dominancia, konfliktuskezelés, empátia stb.
-Érzelmi élet: érzelmek intenzitása, érzelmek stabilitása, intuíciók, racionalitás, érzelmi érettség, érzékenység, agresszivitás, stb.
-Önmagához való viszony: önbizalom, önértékelés, önelfogadás, fejlődési igény, harmónia stb   

A kézíráselemzés során a grafológus szakember több száz írásjellemzőt, illetve kombinációt vizsgál, s ezek alapján von le következtetéseket a személyiségre nézve. A grafológia módszere lehetővé teszi, hogy a személyiség működését több területen, ugyanakkor egymással összefüggésben vizsgáljuk. Azáltal, hogy a  vizsgálat nagyon sok íráselemet érint, a manipuláció - ellentétben a hagyományos pszichológia tesztekkel - gyakorlatilag lehetelen. Mivel az írás rögzített, a grafológiai elemzés bármikor elvégezhető, nem szükséges hozzá a vizsgálandó személy jelenléte sem, így lehetőséget biztosít akár arra is, hogy már nem élő történelmi személyiségek jellemrajzát elkészíthessük.

Kézírás és személyiség
Különböző emberek írásait összehasonlítva azt tapasztalhatjuk, hogy habár a betűvetést nagyjából azonos sztenderdformák (=sablonok) alapján sajátították el, írásuk mégis egyéni megjelenési formát mutat.  

Írásképünk életünk folyamán jelentős változásokon megy keresztül. A változás egyik oka az írómozgás fejlődése, mely az írástanulás kezdetétől nyomon követhető.   A fejlődés folyamatában megfigyelhető a mozgáskoordináció  emelkedése (a mozdulatok tökéletesedése, finomulása), az írástempó gyorsulása, az írás nyomatékának csökkenése, a formák létrehozását jellemző egyszerűsítés, és a normától való mind nagyobb eltérés. Ez a fejlődés és változás normális körülmények között, egészen az öregkorig tart. Az íráskép változását az életkori sajátosságok mellett egyéb tényezők is okozhatják, pl. különböző élethelyzetek, betegségek stb.  
  
Kézírás esetében az egyéniség legfőbb kifejezőeszköze az iskolai normától való eltérés, azaz: pl. a betűk méretének, kötési módjának, vagy alakjának módosulása, a dőlésszög változása, az írásképben megjelenő egyszerűsítések vagy díszítések. A tanult sztenderdek módosulásának összessége eredményezi az egyénre jellemző kézírást.
„Az írófelületre merevedett mozgás egyéni, mint a nagymozgások, a mimika, a gesztikuláció, a beszédmód, a fejlődő vagy kiforrt viselkedésmódok, ahogy egyes emberek a világra reagálnak. Írásunk hozzánk tartozik, akár fintoraink. Egyedi, mással össze nem keverhető, ez az oka, hogy találunk hasonló, de nem találunk egyforma írást." (Fazekasné Visnyei Irma:  Pedagógiai grafológia, Komló, Regiografó, 2005., 7. old.)
  
 A grafológia alkalmazási területei
A grafológiai vizsgálat elsődleges célja, hogy az író személyiségét megismerjük. Annak, hogy miért szeretnénk megismerni számos oka lehet.
Már az ókori görögök is tudták, hogy az önismeret fejlesztése, mélyítése alapvető boldogulásunkhoz, problémáink megoldásához. "Ismerd meg önmagad!" hírdeti a Delphoi jósda felirata. A grafológia elemzés segít abban, hogy megismerjük önmagunkat, ezáltal segíthet saját problémáink megértésében és megoldásában. A mélyebb önismeret fontos és hasznos  pályaválasztás, pályamódosítás előtt,  munkahelyválasztás, munkahelyváltás esetén. Segítheti a  párválasztást vagy párkapcsolati krízis megoldását, de hatékony személyiségfeltáró eszköz a munkáltatók kezében is például  munkaerőkiválasztás vagy csapatépítés során. Íme legjelentősebb alkalmazási területei:

  • Mentálhigiéniés grafológia: A személyiségjellemzők feltárása önismereti célból, krízishelyzetek megoldásának segítése, párválasztási-, párkapcsolati tanácsadás.
  • Pedagógiai grafológia: A személyiség megfelelő fejlődésének vizsgálata, tanulási- és magatartászavarok, beilleszkedési problémák okainak felderítése.
  • Személyügyi grafológia: Pályaválasztási -, pályamódosítási tanácsadás, munkaalkalmassági vizsgálatat, vezető-kiválasztás, munkahelyi konfliktuskezelési tanácsadás.
  • Történelmi grafológia: Már nem élő, ismert személy kézírásának vizsgálata.
  • Kriminalisztikai grafológia: Bűncselekmények feltárása során kézírás alapján végzett hazugságvizsgálat, íráskörülmények felderítése, kézeredet vizsgálat (írás azonosítás) - igazságügyi írásszakértői végzettséggel.
  • Klinikai grafológia: Pszichés és szomatikus betegségek feltárása - orvos-grafológus végzettséggel


 

 

 Hellner Krisztina
grafológus

 


 

Felhasznált irodalom:
-Fazekasné Visnyei I.:(2005) Pedagógiai grafológia 1/ Regiografó/ Komló/
-Dr. Agárdi Tamás- Dr. Szidnai László(1998) A grafológia kézikönyve, Grafológiai Intézet, Bp.
-Bíró J.(1995): A modern grafológia/ Szukits Könyvkiadó/ Szeged
-Csötörtök Csaba:(1986) grafológia: Az íráselemzés kézikönyve/Gondolat Könyvkiadó/Bp.
-Dr. Agárdi Tamás (1985): Grafológiáról mindenkinek /Editorg Kiadó/Bp.

BlogPlusz
Friss bejegyzések
 

MARGOT ROBBIE MAGYARORSZÁG - ÉRTESÜLJ ELSÕ KÉZBÕL AZ OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕVEL KAPCSOLATOS HÍREKRÕL - MARGOT ROBBIE MO    *****    Újra elindult a Hungarian Super Mario Fan Club! Hírek, cikkek, érdekességek a Super Mario világából.    *****    Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha    *****    A Sortilegio sztárjainak új közös mexikói sorozata! Ha te is imádod Ana Brenda Contrerast és David Zepedat nézz be!    *****    Te is próbálsz bevételre szert tenni a portálodon? Lehet, hogy nem jelennek meg a hirdetéseid? Ne ess el a bevételedtõl!    *****    Avon vásárló vagy de unod, hogy a tanácsadód várat állandóan? Esetleg eltûnt? Az Õ kedvezményeit inkább te vlltanád be??    *****    Kérlek segítsd egyesületünk munkáját az adód 1%-kal. Nézd meg a rendezvényeinket is. 2018. március 24.-én várunk!    *****    A HUN-Tv kezet nyújt: Az Élet Magazin elõadásai, köztük Asztrológia elõadásom    *****    Olvasód leszek! Nyerj 100 Kreditet! Gyere ha szeretsz Olvasni.    *****    Farmasi - Antiallergén szépségápolás, babaápolás, háztartási szerek, bio kozmetikumok    *****    Mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Ajándékozol? Posztoltál már róla? Mutasd meg!    *****    Versenyeznél? Építenél új portált? Milyen témában? Milyen nyeremény motiválna? A TE ötleteidre is kíváncsiak vagyunk!    *****    A karma megnyilvánulásai    *****    MARGOT ROBBIE HUNGARY! MARGOT ROBBIE AUSZTRÁL OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕ MAGYAR RAJONGÓI HONLAPJA! MARGOT ROBBIE HUNGARY!    *****    Lovak szerelmeseinket itt a helye! Tartozz te is közénk! KATT!KATT!KATT!MEGÉRI!KATT!KATT!KATT!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,ajándék 3 év elõrejelzés,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid Katt!    *****    Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés + biotérkép, 3000 Ft.Az ajándék,teljesen ingyenes konzultáció,rendeld meg KATT!    *****    Aktív videojáték honlap! Ingyen G-portál kreditek csak a készlet erejéig! Ne maradj ki te se belõle! Kattints ide! <3    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Új letölthetõ olvasmányok:28 nap varázslatban A fénytest A kulcs A titok A tizedik felismerés A lélek anatómiája A csend